voor nu en de toekomst

Over duurzaamheid en verantwoor-delijkheid

voor nu en de toekomst

Over duurzaamheid en verantwoordelijkheid

De kledingindustrie is in de basis niet duurzaam. Daar zijn wij ons van bewust en pretenderen we dus ook zeker niet te zijn. Voor ons is het absoluut één van onze grootste prioriteiten om het productieproces van berg & maan zo duurzaam mogelijk te maken, op welke manier dan ook. Het belangrijkste vinden we om hierin duidelijk en bewust onze verantwoordelijkheid te pakken. We zijn hier op dagelijkse basis mee bezig om dit stapje voor stapje steeds verder te verbeteren. Op deze pagina kun je lezen wat we nu al doen op dit gebied én waar we nu al actief mee bezig zijn qua toekomstplannen.

UPDATE JAN ’22
In april 2022 kunnen we de overstap maken naar duurzaam katoen vanuit het Better Cotton Initiative (BCI). Ook krijgen we een aantal producten in ons assortiment die deels gemaakt zijn van hennep, een super duurzaam materiaal. Voor ons een hele goede stap in de juiste richting, en iets waar we al vanaf de allereerste dag mee bezig zijn..dus daar zijn we super blij mee. 🙂

Wat kun jij zelf doen?

Een rugtas in plaats van plastic tas

Een rugzak gebruiken in plaats van plastic of papieren tassen is uiteraard sowieso een goede keuze. Dus we hopen ook dat onze rugzak daar een handje bij helpt! Dankzij het formaat van onze tassen zijn ze perfect te gebruiken voor een dag naar kantoor, en is er daarnaast ook nog ruimte voor boodschappen of je sportspullen. En het klinkt misschien raar, maar we willen je ook graag stimuleren alleen een rugtas te kopen als je er eentje nodig hebt.

Wees lief voor je tas

 Een product is pas echt duurzaam als ‘ie lekker lang mee gaat! Wij zorgen voor stevig materiaal. Wat je zelf kunt doen: zo goed mogelijk voor je tas te zorgen! Dat houdt in: voor gebruik even insprayen (zodat ‘ie nog beter beschermd is tegen vocht en vuil), voorzichtig met de ritsen en stop ‘m niet steeds véél te vol ;-). Ofwel: wees lekker lief voor ‘m! 🙂

Hergebruik

Mocht je de rugtas na een bepaalde periode toch niet meer gebruiken en hij is nog in redelijk tot goede staat, neem dan vooral contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je om de tas op een goede manier te hergebruiken. 

Wat doen wij nu al?
En wat zijn onze plannen & dromen?

✰ Materialen 

Nu

Onze rugtas is op dit moment gemaakt van dik canvas. Canvas is stevig katoen en heeft een lange levensduur. In die zin is een rugtas in de basis een duurzaam product, omdat het als product lang mee gaat en het gebruik van plastic, papieren en linnen tassen vervangt. Het nadeel van katoen is dat er veel water nodig is tijdens het productieproces.

We maken geen gebruik van dierlijke materialen, dus onze rugtassen zijn vegan. Momenteel hebben we het leren element (de sluiting) vervangen door microfiber – niet ideaal, maar momenteel het enige materiaal wat voor ons toegankelijk in de huidige aantallen toegankelijk is, en dat stevig genoeg is om te gebruiken als sluiting. Onze nieuwste modellen beschikken over een magneetsluiting, zodat je het riempje minder vaak hoeft te gebruiken en het daardoor langer meegaat. Vanaf april ’22 zullen we de sluiting gaan vervangen door een katoenen sluiting.

Toekomst

Wij zijn ons al vanaf het begin van berg & maan aan het verdiepen in welke mogelijkheden er zijn op het gebied van meer duurzame en gerecyclede materialen. Best een ingewikkeld proces, omdat veel materialen die op het eerste gezicht duurzaam lijken, dit uiteindelijk toch niet blijken te zijn als je je er echt in gaat verdiepen. Ook is het als startend bedrijf lastig om daadwerkelijk toegang te krijgen tot duurzame materialen, omdat de minimale afname-hoeveelheden voor ons financieel nog niet haalbaar waren.

Maar, goed nieuws :-): vanaf april 2022 kunnen we de overstap maken naar katoen vanuit het Better Cotton Initiative (BCI). Het BCI is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven. Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. Ook worden er richtlijnen gehanteerd op het gebied van o.a. bestrijdingsmiddelen, watergebruik, bodemgezondheid en eerlijke/gezonde werkomstandigheden. Voor ons echt een hele fijne stap in de goede richting! 

Onze ultieme droom is om onze volledige productielijn, van A tot Z, klimaatneutraal te maken. Daar werken we hard aan en we vertrouwen er volledig op dat dit binnen een paar jaar haalbaar gaat zijn! Hopelijk kunnen we hiermee ook een voorbeeld zijn voor andere bedrijven uit de mode-industrie.

✰ Werkomstandigheden 

Wij zorgen er altijd voor dat de producenten met wie we samenwerken een audit hebben op het gebied van werkomstandigheden en mensenrechten, en over alle benodigde certificaten beschikken. Met onze huidige producent hebben we bijna wekelijks contact, ook via videobellen. Hierdoor zijn we op de hoogte van de werkomstandigheden op zowel kantoor als in de productie. Met de overstap naar BCI-katoen kunnen we er ook zeker van zijn dat de katoenteelt qua werkomstandigheden ook voldoet aan hun richtlijnen.

✰ Transport 

Onze rugtassen worden vervoerd met de trein. Dit is kostbaarder, maar minder belastend voor het milieu.

✰ Drukwerk 

We proberen het drukwerk tot een minimum te beperken, en zoveel mogelijk informatie online te communiceren. We sturen wel met iedere bestelling een korte handleiding mee, zodat mensen wel op de hoogte zijn van alle benodigde informatie met betrekking tot onderhoud van de tas (zodat deze ook zo lang mogelijk mee gaat). Deze handleiding wordt gedrukt op papier van landbouwafval. Onze persoonlijke bedankjes schrijven we op karton wat we nog in huis hebben liggen. 

✰ Verzending 

Nu

Alle bestellingen worden verzonden in verzendzakken van gerecycled plastic (in verband met waterdichtheid en stevigheid kiezen we wel voor plastic in plaats van papier, zodat de tas ondanks weeromstandigheden toch netjes kan worden bezorgd). Verzending doen we via DPD, die als missie hebben dit CO2 neutraal te doen: https://www.dpd.com/nl/nl/over-dpd/responsibility/.

Toekomst

We zouden het heel tof vinden als we in de toekomst kunnen overstappen op verzending via fietskoeriers. Vooral in de grote steden moet dit zeker haalbaar zijn!

✰ Afkeur/Retour 

Aangezien onze rugtassen met de hand worden vervaardigd, komt het bij elke productiebatch voor dat er tassen bij zitten met kleine foutjes (bijvoorbeeld slordige stiksels of kleine vlekjes). Deze zijn uiteraard niet geschikt voor de reguliere verkoop. We gooien hier niets van weg maar verkopen deze met een leuke korting, of geven ze weg aan goede doelen. Zo hebben we tijdens de zomer van 2021 25 rugtassen weggegeven aan alle deelnemende kinderen van het zomerkamp Zomerzotheid van de Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen. Deze stichting organiseert vakantiekampen voor kinderen met kanker. 

Tassen die mankementjes bevatten die eenvoudig gerepareerd kunnen worden laten we maken bij een kledingmaker bij ons om de hoek.

Tassen die om wat voor reden dan ook toch na gebruik retour worden gestuurd schenken we aan een goed doel, die de stof gebruikt voor andere doeleinden.

Het is dus echt oprecht ons doel om stap voor stap zoveel mogelijk verbeteringen te realiseren. Mocht je nog tips voor ons hebben op dit gebied, dan komen we super graag met je in contact! 🙂