voor nu en de toekomst

Over duurzaamheid en verantwoor-delijkheid

voor nu en de toekomst

Over duurzaamheid en verantwoordelijkheid

De kledingindustrie is in de basis niet duurzaam. Daar zijn wij ons van bewust en pretenderen we dus ook zeker niet te zijn. Voor ons is het absoluut één van onze grootste prioriteiten om het productieproces van berg & maan zo duurzaam mogelijk te maken, op welke manier dan ook. Het belangrijkste vinden we om hierin duidelijk en bewust onze verantwoordelijkheid te pakken. We zijn hier op dagelijkse basis mee bezig om dit stapje voor stapje steeds verder te verbeteren. Op deze pagina kun je lezen wat we nu al doen op dit gebied én waar we nu al actief mee bezig zijn qua toekomstplannen.

Wat kun jij zelf doen?

Een rugtas in plaats van plastic tas

Een rugzak gebruiken in plaats van plastic of papieren tassen is uiteraard sowieso een goede keuze. Dus we hopen ook dat onze rugzak daar een handje bij helpt! Dankzij het formaat van onze tassen zijn ze perfect te gebruiken voor een dag naar kantoor, en is er daarnaast ook nog ruimte voor boodschappen of je sportspullen. En het klinkt misschien raar, maar we willen je ook graag stimuleren alleen een rugtas te kopen als je er eentje nodig hebt.

Wees lief voor je tas

 Een product is pas echt duurzaam als ‘ie lekker lang mee gaat! Wij zorgen voor stevig materiaal. Wat je zelf kunt doen: zo goed mogelijk voor je tas te zorgen! Dat houdt in: voor gebruik even insprayen (zodat ‘ie nog beter beschermd is tegen vocht en vuil), voorzichtig met de ritsen en stop ‘m niet steeds véél te vol ;-). Ofwel: wees lekker lief voor ‘m! 🙂

Hergebruik

Mocht je de rugtas na een bepaalde periode toch niet meer gebruiken en hij is nog in redelijk tot goede staat, neem dan vooral contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je om de tas op een goede manier te hergebruiken. 

Wat doen wij nu al?
En wat zijn onze plannen & dromen?

✰ Materialen 

Al onze tassen worden gemaakt van stevig, duurzaam katoen vanuit het Better Cotton Initiative. Het Better Cotton Initiative (BCI) is een wereldwijd initiatief gericht op het verduurzamen van de katoenteelt. Dit doen ze door boeren te trainen in betere landbouwpraktijken die minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van de boeren zelf.

Kernpunten van het BCI:

  • Duurzamere katoenteelt: Verminderd watergebruik, minder pesticiden en herbiciden, betere bodemkwaliteit ter bevordering van biodiversiteit.
  • Verbeterde leefomstandigheden voor boeren: Eerlijkere lonen, betere werkomstandigheden, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.
  • Traceerbare katoenketen: Van katoenplant tot eindproduct, zodat je zeker weet dat je katoen met een goed geweten koopt.

Voor meer informatie over het BCI kun je terecht op https://bettercotton.org of de site van Keurmerkenwijzer.

De reden dat we geen gebruik maken van gerecyclede materialen is omdat deze in kwaliteit vaak minder stevig zijn, en daardoor ook minder lang mee gaan. Rugtassen hebben het vaak zwaar te verduren: ze moeten veel spullen dragen en worden vaak dagelijks gebruikt. Het is daarom met het oog op duurzaamheid veel belangrijker dat de stof jarenlang meegaat, ook met intensief gebruik.

Gebruik van BCI-katoen is een stap in de goede richting, maar nog zeker niet waar we uiteindelijk willen zijn. Onze ultieme droom is om onze volledige productielijn, van A tot Z, klimaatneutraal te maken. Daar werken we hard aan en we vertrouwen er volledig op dat dit binnen een paar jaar haalbaar gaat zijn! Hopelijk kunnen we hiermee (als klein bedrijf) ook een voorbeeld zijn voor andere bedrijven uit de mode-industrie.

✰ Fabrikant

Onze tassen worden gemaakt in Pakistan. Onze producent is gecertificeerd door het Wereld Natuurfonds als ‘Green Office’. Ze doen veel op het gebied van duurzaamheid, zoals water zuiveren dat in productieproces gebruikt wordt en gebruik van hernieuwbare energie (zonnepanelen). Ze zijn aangesloten bij het Better Cotton Initiative. Daarnaast hebben ze verschillende initiatieven om het welzijn van hun werknemers en hun families te bevorderen, en leveren ze oa ook tenten voor vluchtelingenkampen in Griekenland en het Midden-Oosten.

✰ Drukwerk 

We proberen het drukwerk tot een minimum te beperken, en zoveel mogelijk informatie online te communiceren. We sturen wel met iedere bestelling een korte handleiding mee, zodat mensen wel op de hoogte zijn van alle benodigde informatie met betrekking tot onderhoud van de tas (zodat deze ook zo lang mogelijk mee gaat). Deze handleiding wordt gedrukt op papier van landbouwafval. Om onnodig gebruik van papier en inkt te voorkomen sturen we niet standaard een retourformulier mee: maar een heel klein percentage van de kopers stuurt onze producten retour. Stuur je de tas toch retour, dan kun je je gegevens gewoon op een briefje van eenvoudig (rest)papier schrijven.

✰ Verzending 

Nu

Alle bestellingen worden verzonden in verzendzakken van gerecycled plastic (in verband met waterdichtheid en stevigheid kiezen we wel voor plastic in plaats van papier, zodat de tas ondanks weeromstandigheden toch netjes kan worden bezorgd). Verzending doen we via DPD, die als missie hebben dit CO2 neutraal te doen: https://www.dpd.com/nl/nl/over-dpd/responsibility/.

Toekomst

We zouden het heel tof vinden als we in de toekomst kunnen overstappen op verzending via fietskoeriers. Vooral in de grote steden moet dit zeker haalbaar zijn!

✰ Afkeur/Retour 

Aangezien onze rugtassen met de hand worden vervaardigd, komt het bij elke productiebatch voor dat er tassen bij zitten met kleine foutjes (bijvoorbeeld slordige stiksels of kleine vlekjes). Deze zijn uiteraard niet geschikt voor de reguliere verkoop. We gooien hier niets van weg maar verkopen deze met een leuke korting, of geven ze weg aan goede doelen. Zo hebben we tijdens de zomer van 2021 25 rugtassen weggegeven aan alle deelnemende kinderen van het zomerkamp Zomerzotheid van de Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen. Deze stichting organiseert vakantiekampen voor kinderen met kanker. 

Tassen die mankementjes bevatten die eenvoudig gerepareerd kunnen worden laten we maken bij een kledingmaker bij ons om de hoek.

Tassen die om wat voor reden dan ook toch na gebruik retour worden gestuurd schenken we aan een goed doel, die de stof gebruikt voor andere doeleinden.

Het is dus echt oprecht ons doel om stap voor stap zoveel mogelijk verbeteringen te realiseren. Mocht je nog tips voor ons hebben op dit gebied, dan komen we super graag met je in contact! 🙂