Zo’n 3 jaar zijn onze berg & maan tassen inmiddels in de verkoop! Eigenlijk zijn we vanaf de start vrijwel iedere dag bezig met onderzoeken hoe we berg & maan stapje voor stapje duurzamer én socialer kunnen maken. Ons uiteindelijke doel is namelijk om écht een sociaal en duurzaam merk te zijn, maar daarbij nooit onze filosofie van ‘een vrolijke, betaalbare tas’ uit het oog te verliezen. Er zitten inmiddels al heel wat uurtjes in deze zoektocht, en het is super leuk en interessant tot nu toe. We maken kennis met de meest prachtige initiatieven! En inmiddels zijn de eerste samenwerkingen een feit :-). Daar delen we graag meer over!

Onze eerste duurzame/sociale samenwerking: BlueView en Wolkat

Afgelopen december (2022) vond op dit gebied de allereerste samenwerking plaats. En wat voor één! 🙂 We kwamen via Maarten Wilts, die we bij toeval hebben ontmoet tijdens onze reis door Colombia, in contact met Gerrit-Jan en Erna van het prachtige sociale atelier BlueView in Apeldoorn. Naast dat het natuurlijk heel mooi is dat het atelier een fijne werkplek biedt en deze doelgroep helpt met hun ontwikkeling, wordt er ook echt super goed en netjes werk geleverd. Na onze eerste bezoek en kennismaking waren we beide echt super enthousiast: hoe tof zou het zijn als we hier een limited edition van een berg & maan tas zouden kunnen laten maken?!

Natuurlijk kijken we in onze zoektocht naar een duurzamer en socialer bestaan ook naar het gebruik van materialen. Al heel gauw kwamen we uit bij Wolkat, een Nederlands textielbedrijf dat stoffen maakt van gerecyclede kleding. Hoe leuk: na ons eerste contactmoment werden we gelijk bij ze uitgenodigd om een kijkje te komen nemen! Heel bijzonder om te zien hoe dat allemaal in z’n werk gaat. Ze verzamelen volledig afgedankt textiel, wat niet meer bruikbaar is voor andere doeleinden. Tijdens het sorteerproces wordt allereerst gekeken of dit ook echt zo is: zitten er kledingstukken bij die nog geschikt zijn om te dragen, dan gaan deze richting andere initiatieven. Hergebruik zonder verdere bewerking is natuurlijk de meest duurzame optie van allemaal. De rest wordt allemaal netjes op kleur gesorteerd, en vervolgens wordt het textiel ontleed in een soort van watten. Het textiel wordt dus niet opnieuw gekleurd, omdat ze gebruik maken van de kleuren van het oorspronkelijke materiaal. Van deze watten worden opnieuw garen gemaakt, en deze garen worden omgetoverd tot de meest prachtige stoffen.

‘This bag is partly made of recycled clothing’

Toen het toffe Haarlemse communicatieadviesbureau Bright8 ons benaderde voor een customized tote bag als kerstcadeau voor hun team bleek dat het perfecte moment om alles mooi samen te laten komen. In hun huisstijlkleuren paars en roze kozen we twee mooie stofvarianten uit bij Wolkat (helaas bleek één kleur niet voldoende meer op voorraad, dus moesten we voor die kleur uitwijken naar een andere aanbieder). Onze ontwerpen werden goedgekeurd door Bright8, dus zowel ontwerpen als stoffen konden richting BlueView! 🙂 Tijdens het proces mochten we ook nog even meekijken in het atelier, echt mooi om te zien hoe ze met zoveel aandacht onze tassen in elkaar aan het naaien waren. En het resultaat mag er zijn: een toffe, herkenbare tote bag die Bright8 zelf nog heeft gevuld met allerlei sportgerelateerde spulletjes!

Ook een (duurzame en sociale) tas op maat?

Dat smaakt naar meer! Op dit moment zijn we aan ‘t kijken hoe we nog meer tote bags door BlueView zouden kunnen laten maken met de stoffen van Wolkat (of andere mooie initiatieven die we op ons lijstje hebben staan). Het liefst zouden we onze volledige collectie op deze manier produceren, maar een rugtas is echt een stuk ingewikkelder qua productie dan een tote bag, dus dat behoort momenteel nog even niet tot de mogelijkheden.

Heb jij ook interesse om voor je bedrijf je eigen tote bags op maat (in een door jou gekozen kleurencombinatie!) te laten maken? Bijvoorbeeld als zomer- of kerstcadeau voor je werknemers of relaties, of misschien als een mooie give-away tijdens event? 🙂 Dan komen we super graag in contact. Stuur ons gerust even een mailtje via hello@berg-maan.com.

Ook voor rugtassen zijn er volop mogelijkheden om deze op maat te leveren aan bedrijven. Daar hebben we momenteel een prachtige opdracht voor lopen voor een Nederlands bedrijf, waar we in juni ook meer over kunnen delen. 

Tot slot: heb je goede ideeën, mooie duurzame en/of sociale initiatieven die wij zouden moeten weten en die je wel met ons zou willen delen, dan horen we die ook heel graag! ☺

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.